Forstå mekanismene i nettverksbygging med Twitter

Posted by Tony on December 19, 2013
Blogg

Twittverksbygging i tre små steg:
Steg 1: Skaff deg en twitterkonto
Ã…penbart? Starten er ofte det. Men det skjer ingenting før du registrerer en konto på twitter.

Steg 2: Twittring
Nettverksbygging på Twitter begynner ved at du selv twittrer. Du bør ha noen gode tweets før du følger andre twittrere som du ønsker skal følge deg.
Dersom du ikke har noe selv, er du ikke interessant for dem som har mange følgere. En som har flere tusen følgere, er interessant. Det betyr ikke at han eller hun synes alle følgerne er interessant å følge.
Det må noe til for at vedkommende skal følge deg tilbake. Derfor er det viktig å twittre noen interessante tweets først selv, før du følger dem du ønsker å bygge nettverk med.

Steg 3: Følg andre twittrere.
Når du har noen interessante tweets, kan du begynne å følge dem du ønsker å bygge nettverk med. Når de ser at du har fulgt dem, og at du har noen interessante tweets, er det mulig de følger deg tilbake. Hvis de gjør det, har du forstøret nettverket ditt på twitter.

Men hvordan finner vi dem vi ønsker å følge?

Det er to svært nærliggende måter å finne dem på: Den første er å søke opp emner som interesserer deg, og som bør interessere dem du vil følge. Er det dem som virkelig kan sosiale medier du ønsker å følge?
Da kan #SoMe være et nøkkelord. (lang:no kan være greit å slenge med, så slipper du at det engelske “some” kommer opp i flertall).

Den andre måten jeg tenker på er å se på dem du allerede følger. Hvem er det DE følger igjen? Det er sannsynlig at en god del av dem også er interessante for deg.

Twitter har en artig mekaniske kalt “retweet“. Når du finner noe som er interessant, og som du selv ønsker å dele, kan du enkelt klikke “retweet”, og på den måten dele ved et enkelt klikk. Opphavspersonen vil fortsatt stå so opphavsperson, mens det vil stå at du har retweetet tweeten.

En annen artig sak, er lister

Lister benyttes til å sortere ut de forskjellige du følger i forskjellige kategorier. F.eks. kan du ha en egen liste for gründere, en for politikere, en for utviklere osv.
Øyvind Solstad har noen lister, og et eksempel er listen hans “Norsk politikk”:

2013-12-19-TwitterLister

Bruk av Twitter

Twitter fungerer naturlig nok i en nettleser, ettersom det er et minibloggnettsted. Men man kan fint benytte twitter på andre måter. Har du f.eks. en iPhone eller en Android-telefon, kan du twittre direkte fra telefonen. Dette gjør at man kan sitte på forelesning eller i et møte og f.eks. ta et bilde med telefonen og sende det direkte til twitter med et par ord til.

Det samme gjelder innebygde apps for Windows 8 og Windows 8 RT (og dermed på Microsoft sine Surface RT tablets, som forøvrig overrasket kraftig. Barna har overtatt iPad’en – RTen er rett og slett bedre. – men det kan jeg prate mer om en annen gang), for iPad og Android-tablets – og sikkert også for andre enheter.

Dette gjør at nyheter spres blant venner og nettverk, og på en helt ny – og mye raskere – måte enn før.

Dette har også gjort at noen nesten fremstår som avhengige av å twittre. Om dette er det gode gamle sladrebehovet på en ny måte, strategisk for å bygge nettverk eller bare fordi de synes det er artig, kan nok variere. Men at Twitter er blitt viktig for dem som bruker det, synes veldig tydelig.

Vi ser altså at Twitter benyttes til å bygge nettverk – og nettverk er viktig, både for enkeltpersoner og virksomheter.

Nettverk kan tilføre kunnskap, de kan gi kunder, og de kan være kilder til ny jobb, eller kapitalflyt for en bedrift som enten er i oppstarten, eller skal gjøre nye investeringer.

Men nettverk er ikke den eneste grunnen til at Twitter brukes. Markedsføring, sladrebehov og å raskt kringkaste informasjon til dem som ønsker det, er også årsaker til bruk av Twitter, som ikke nødvendigvis krever nettverksbygging. F.eks. er det ikke for å bygge nettverk Politiet sender ut meldinger når noe har skjedd, eller NSB sender ut at de har problemer med et tog på en strekning. Det er for å informere publikum. Det samme kan vi si når noen twittrer bilder fra en tur. Dette KAN ha en nettverksbyggende effekt, men må ikke ha det for å være interessant. Det er altså mye som deles på Twitter – men det er mer: Politikere og andre offentlige personer kan raskt sende ut en mening eller et budskap, og det blir som regel fanget opp med en gang.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *